Družstvo žien obhájilo v skeete zlato. Barteková pridala striebro

24.07.2015 Celý región

Pragersko 24. júla (TASR) -Slovenská výprava získala v piatok na tohtoročných ME v slovinskom Pragersku v streľbe z guľových a brokových zbraní dve medaily. Najskôr ženské družstvo skeetarok v zložení Danka Barteková, Andrea Stranovská a Veronika Sýkorová obhájilo vlaňajšie prvenstvo a následne si striebro medzi jednotlivkyňami vystrieľala Barteková. O zlato sa pritom pripravila v závere finálového boja s Nemkou Christine Wenzelovou, keď netrafila posledné dva terče. Sýkorová prišla o možnosť získať svoju prvú medailu v elitnej kategórii a zároveň olympijskú miestenku do Ria, keď po rozstrele obsadila 5. priečku.

Barteková predviedla v semifinále najlepší výkon. Netrafila síce už štvrtý terč v poradí, ale v ďalšom priebehu súťaže zastrieľala čisto a po 15-tich trafených holuboch sa prebojovala do súboja o zlato. V ňom boli spoločne s Wenzelovou stopercentné len do záverečného kvarteta výstrelov. Kým Nemka trafila všetko, čo mohla, slovenská reprezentantka zaváhala v posledných dvoch výstreloch a v rukách jej zostalo striebro. Pre zverenku trénera Juraja Sedláka je to prvý cenný kov v prebiehajúcej sezóne. Na I. európskych hrách v Baku skončila dvakrát štvrtá (skeet a mix skeet), na pretekoch SP v Al Ain dvanásta a v Larnake šestnásta.

Asi to tak malo byť

Dva neúspešné výstrely v samom závere boja o zlato bronzovú olympijskú medailistku z Londýna nebudú mrzieť. "Asi to tak malo byť. Snažím sa pozerať na to pozitívne, lebo som mala veľmi dobré preteky, čo sa týka kvalifikácie, semifinále aj zápasu o zlato. Trénovali sme ho dostatočne dlho na to, aby som si verila. Nemám výčitky a nie som ani výrazne sklamaná, som úplne v pohode," povedala pre TASR po zisku striebra Barteková.

Pre úspešnú skeetarku je to piata medaila z európskych šampionátov, prvá strieborného lesku. Vlani v Sarlóspuszte a predtým rok v Suhle získala bronz, v Kazani 2010 a Nikózii 2008 zlato. Ďalšie dva najcennejšie kovy získala v skeete na ME ešte v juniorskej kategórii (2004 a 2002). V prebiehajúcej sezóne je to prvý cenný kov. "Padol mi kameň zo srdca, dlho som sa nevedela rozhýbať. Bolo to na spadnutie už v Baku, teraz sme dotrénovali to, čo nás najviac škrelo a medaila sa podarila," dodala Barteková.

Prvé veľké ženské semifinále

V šestke najlepších sa v Pragersku ocitla spoločne s reprezentačnou kolegyňou Veronikou Sýkorovou, ktorá absolvovala svoje prvé veľké semifinále medzi ženami. "Bolo to super. Veľmi som sa tešila a držala som jej palce. Bolo to príjemné osvieženie, pripomenulo mi to streľbu doma. Škoda, že sa nedostala do zápasu o bronz. Aj by som verila tomu, že by ho získala. Ukázalo sa, čo má nastrieľané. Konkurencia doma je vysoká a žiadne preteky na Slovensku už nemôžem vypustiť, keď mám také šikovné baby vedľa seba," dodala s úsmevom čerstvá strieborná medailistka.

Obe Slovenky vstúpili do semifinále s vedomím, že vo vrecku už majú zlatú medailu z tímovej súťaže. "Úplne inak sa mi išlo strieľať, keď som vedela, že jedna medaila nám už visí na krku. Pre mňa to bolo veľmi odľahčujúce. Chcem tým pádom pochváliť aj Andrejku Stranovskú, pretože výkon 69 je do súťaže družstiev výborný. Myslím, že sme si zaslúžili vyhrať právom," skonštatovala Barteková.

Sýkorová postúpila do semifinále z 3. miesta s nástrelom 73. V ňom jej však nevyšiel už štvrtý výstrel v poradí a následne minula aj terč s poradovým číslom jedenásť a dvanásť. Záver však zvládla a dostala sa do rozstrelu o účasť v zápase o bronz. Cyperčanka Panagiota Andreouová prvých dvoch holubov trafila, mladá Slovenka zaváhala pri druhom a obsadila piatu priečku. Svoje medailové konto z juniorských individuálnych súťaží tak nerozšírila o prvý seniorský metál. V zbierke má striebro z vlaňajších ME v Sarlóspuszte a bronz spred troch rokov z Larnaky.

"Keď som išla do finále, bola som šťastná, že som sa doň prebojovala v takej konkurencii, aká tu bola. Ak by sa mi podarilo získať miestenku, to už by bola len čerešnička na torte. Som šťastná, že to dopadlo tak, ako to dopadlo," uviedla pre TASR Sýkorová. Hoci sa jej v individuálnych pretekoch nepodarilo siahnuť na bronz, z Pragerska odchádza so vztýčenou hlavou a zlatom na krku z tímovej súťaže. "Pre mňa je to niečo úžasné, keďže v juniorskej súťaži som nemala tím. Z tejto medaily sa teším ešte viac ako by som sa tešila z tej individuálnej. Konečne som to zažila s babami v tejto kategórii," dodala.

Zlato v skeete družstiev

Slovenkám sa v súťaži družstiev darilo už od štartu kvalifikácie. Sýkorová trafila v úvodných dvoch kvalifikačných položkách 49 holubov z 50, Bartekovej sa podarilo rozprášiť 48 terčov a Stranovskej o dva menej. Slovenky výraznejšie nezaváhali ani v treťom slede, po 71 bodoch si udržali vedúce postavenie a opäť získali najjagavejší kov po celkovom výsledku 214. Cyperčanky s víťazkou kvalifikácie Andri Eleftheriouvou získali 210 bodov, Britky ešte o jeden menej. Slovenky delil jediný bod od vyrovnania svetového aj európskeho rekordu, ktorý držia Talianky (215).

Zoltán Baláž obsadil v ľubovoľnej malokalibrovke 3x60 32. priečku. V kvalifikácii dosiahol nástrel 1159, keď mu najlepšie vyšla položka v ľahu s 398 bodmi. V stoji dosiahol výkon 378 a v kľaku 383. Na istú účasť vo finálovej osmičke mu chýbalo 14 bodov. Kontinentálnym šampiónom sa stal Rus Sergej Kamenskij, ktorý spoločne Nazarom Louginecom a Fjodorom Vlasovom získal zlato aj v súťaži družstiev.

výsledky:

muži:

ľubovoľná malokalibrovka 3x60 - finále:
1. Sergej Kamenskij (Rus.) 456,7 b., 2. Alexis Raynaud (Fr.) 455,2, 3. Daniel Brodmeier (Nem.) 445,3 ... po kvalifikácii 32. Zoltán BALÁŽ (SR) 1159
družstvá: 1. Rusko 3524 b., 2. Nemecko 3523, 3. Francúzsko 3511

ženy:
skeet
o zlato: 1. Christine Wenzelová (Nem.) 16, 2. Danka BARTEKOVÁ (SR) 14
o bronz: 3. Andri Eleftheriouvá (Cyp.) 14, 4. Panagiota Andreouová (Cyp.) 11
semifinále: 1. BARTEKOVÁ 15, 2. Wenzelová 14 (12), 3. Eleftheriouvá (Cyp.) 14 (11), 4. Andreouová (Cyp.) 13 (2), 5. Veronika SÝKOROVÁ (SR) 13 (1), 6. Therese Lundqvistová (Švéd.) 11
kvalifikácia:

1. Eleftheriouvá 73, 2. Wenzelová 73, 3. SÝKOROVÁ 73, 4. BARTEKOVÁ 72 (2), 5. Andreouová 72 (2), 6. Lundqvistová 72(1+4) ... 16. Andrea STRANOVSKÁ (SR) 69
družstvá: 1. SR (Barteková, Stranovská, Sýkorová) 214, 2. Cyprus 210, 3. Veľká Británia 209

juniorky:
skeet: 1. Katrin Wieslhuber (Nem.) 11, 2. Alina Fazylzjanová (Rus.) 10 ... po kvalifikácii 11. Lucia KOPČANOVÁ (SR) 65
 

Vyberte región